Cultura înaltă astăzi

 Ce înțelegem prin cultură?

Sociologic, cultura este orice element, comportament sau idee transmisă și învățată prin orice cale (mai puțin genetică) de la o generație la alta. Deci, castronul din care mâncăm dimineața cereale, autobuzul care ne duce la școală, faptul că știu să folosesc furculița și că am învățat că România se află în zona Sud-Estului Europei sunt parte din cultură. Teoretic, tot ce ne înconjoară și este creat de mâna omului are o amprentă culturală.

Cultura este de mai multe feluri. Cea mai importantă pentru noi aici este cultura înaltă. Prin cultură înaltă, până acum, am înțeles acele particularități de elemente (obiecte), comportamente și idei care necesită un anumit efort, o dedicare mai mare sau o abstractizare la fel de importantă. Pentru cultura înaltă pot da ca exemple: marile picturi – care pe lângă efortul de a fi create, avem nevoie de un grad de gândire destul de dezvoltat pentru a înțelege și ce a vrut să spună pictorul și ce simbolizează de fapt pictura (Un caz particular aici sunt picturile pacienților lui Jung care da, sunt frumoase și pot fi analizate estetic prin tehnică, elemente din tablou sau o simbolistică de suprafață, în schimb pentru a le analiza cu adevărat ai nevoie de cunoștințe psihologice și să te transpui spre o altă gândire care este dincolo de normele și valorile de bază pe care le propagă societatea).

Exemplu de comportamente specifice culturii înalte sunt bineînțeles bunele maniere, care pe lângă scopul lor estetic, au fost create pentru a arăta o anumită ținută și au de cele mai multe ori în spate alte idei precum: bunul simț (știu să-mi salut prietenii), sănătate (știu să mănânc corect la masă), frumusețe (doresc să afișez în societate ideea de frumos)

Pentru cultura înaltă, ideile au rolul de a propulsa omenirea. Astăzi se vorbește despre progresul societății prin dezvoltare tehnologică și „progres” în ceea ce privește relațiile dintre diversele categorii sociale. Deși astăzi putem considera că se aplică principii care pornesc de la marile idei precum: democrație (Grecia antică și occidentul modern), egalitatea în drepturi și libertatea cetățenilor (plecând de la renaștere – care este perioada ce se lansează de la ideea de libertate creativă, până la Constituțiile țărilor occidentale – cea franceză de după Revoluția din 1789), cultura înaltă nu-și găsește loc astăzi datorită inconsistențelor logice ( și ca exemplu aș putea să dau ce se petrece în statul american California, unde diferențele economice între clase sunt enorme, dar este cel mai „democrat” și „inclusiv” stat) , și a ignorării istoriei și a elementelor culturale moștenite (de unde observăm ștergerea istoriei și interzicerea celor mai valoroși autori).

Marile culturi sunt cele care de-a lungul timpului au știut să manevreze ideea de cultură înaltă prin toate dimensiunile sale. Cioran spunea despre România că este o „cultură minoră” deoarece nu a ajuns la nivelul de dezvoltare culturală a unor imperii precum: Anglia, Franța, Spania sau Rusia. Întrebarea care poate fi răspundă ulterior, este dacă acest lucru s-a manifestat datorită contextului istoric sau pur și simplu încă nu a venit vremea noastră pe scena culturilor mari?


Referințe:

1. Cioran E, (1990), „Tragedia culturilor mici”, în Schimbarea la față a României, Editura Humanitas.

2. Scruton R, (2017), Cultura modernă pe înțelesul oamenilor inteligenți, editura Humanitas.

3. Pentru picturile pacienților consultați: Jung C. (2003), Arhetipurile și inconștientul colectiv, Editura Trei.

Comentarii

Postări populare