Sfanta Cuvioasă Casiana Imnografa


Într-o lume plină de prea mult „eu” încât debusolarea a devenit normă, modelele sunt date la o parte. Modelul a căpătat în mintea omului contemporan semnificația de piedică în calea dezvoltării propriei personalități. Dacă ai modele înseamnă că ți-ai pierdut unicitatea. Cum eu să calc pe pașii pe care au călcat înaintașii mei? Eu vrea să fiu unic. Dacă se poate, vreau să experimentez până la nesfârșit. Să încerc zeci de căi pline de gropi dintre care să nu urmez niciuna cum trebuie. 

Modelele rămân, totuși, căi prin care ne regăsim pe noi înșine. Nu eu-ul nostru a tot schimbător, ci al nostru străfund în care ne găsim pacea și împlinirea. Adică, cu alte cuvinte prin modele ne rânduim.

Unul dintre modelele feminine al Bisericii Ortodoxe este Sfânta Cuvioasa Casiana Imnografa. 

Cu o cultură aleasă căpătată ca vlăstar al unui înalt dregător al Curții împăratului Teofil al Constantinopolului (813-842), Sfâna Casiana s-a remarcat din adolscență prin darul ei de a compune. Sfântul Teodor Studitul i-a remarcat talantul pe care l-a apreciat ca fiind mai mare chiar și decât frumusețe-ai ieșită din comun. Atât de frumoasă și de aleasă în comportament, încât moștenitorul tronului Imperiului Roman de Răsărit era aproape să o aleagă drept soție. Totuși, a înțeles că a ei chemare nu este să conducă cel mai longeviv imperiu din istorie. Așa că a întemeiat o mânăstire de călugărițe lângă Constantinopol. Aici în mănăstire a continuat să scrie şi să compună imne închinate Domnului. 

Până la finalul vieții Sfânta a compus 49 de imne religioase şi alte 261 versuri profane, devenind cea mai cunoscută femeie imnograf, şi singura ale cărei cântări s-au păstrat până astăzi în cărţile de cult. Cea mai cunoscută este cântarea „Doamne, femeia ceea ce căzuse”, cântare care îi poartă chiar și numele („Cântarea Casianei”).

Verticalitatea și curajul și le-a manifestat în timpul disputei din secol pe marginea folosirii icoanelor în Biserică. Sfânta s-a ridicat pentru a apăra venerarea icoanelor. Chiar într-unul dintre versurile sale, acesta scria: „Urăsc tăcerea atunci când este timpul să vorbesc”.

Până la urmă, căutarea fiecăruia se sfârștește când ne regăsim într-un model, iar unul dintre ele este Sfânta Cuvioasă Casiana Imnografa.


Bibliografie 

1. https://blogs.bl.uk/digitisedmanuscripts/2016/03/kassia.html

2. https://doxologia.ro/viata-sfintei-cuvioase-casiana-imnografa

3. https://youtube.com/watch?v=jeMFKdFKUyY&si=wZ9BlKb3AuFJwwRa


Ioan R.

Comentarii

Postări populare